top of page

Zwinger

Nejdůležitější otázky ohledně stříhání drápků psů - Claws Clipping


Kdy je nutné psí drápky ostříhat?

Častou otázkou bývá, jak poznáme, že jsou již drápky přerostlé a je potřeba je ostříhat. U psů, kteří chodí pravidelně na procházku po tvrdém podkladu, jako jsou dlažba, asfalt nebo beton, nebývá krácení nutné. Drápky se přirozeně obrušují. To platí především pro větší a těžší plemena. U menších psíků je větší pravděpodobnost, že budou drápky přerůstat a bude tedy potřeba je zastřihnout.

Pokud se drápky dotýkají podlahy nebo se dokonce začínají kroutit a tlapku vyvracejí dozadu, je nejvyšší čas zkracovat. Drápky na prvních prstech neboli paspárkách se přirozeně neobrušují a je vhodné je jednou za čas také zkrátit.


Jak často drápky stříhat?

Když se drápky psovi dlouho nestříhají, tak s tím jak se prodlužují, se začne prodlužovat i jejich živá část. V takovém případě je pak nelze zkrátit ihned o velký kus. Drápky stříhejte postupně po malých kouscích nebo je alespoň ze začátku zkracujte pouze pilníkem. Živá část drápků pak začne sama ustupovat a vy je tak budete moci stříhat běžně, čímž sobě i psovi ušetříte trápení.

Frekvence stříhání drápků je individuální. Závisí na povrchu, po kterém se pes pohybuje (jak jsme zmínili v odpovědi u předešlé otázky) a o kolik jste drápky zkrátili minule. Nejlepší je drápky jednou za měsíc zkontrolovat, zda už nejsou moc dlouhé. Zaměřte se především na paspárek, který se přirozeně neobrušuje.


Jak při stříhání drápků postupovat?

Jsou dva druhy drápků - bílé a černé. U bílých je stříhání o mnoho jednodušší, protože jejich živá část jde krásně vidět. Kdežto u psů, kteří mají drápky černé, je to složitější. Živá část není dobře vidět a vy si tak musíte být jisti, kde střihnout smíte a kde už ne. V tomto případě použijte velmi ostré kleště a postupujte po 1 - 2 mm. V žádném případě se nesnažte drápek ustřihnout hned napoprvé na jedno zcvaknutí. Jestliže nemáte odvahu, svěřte stříhání tmavých drápků odborníkovi, který má praxi a ví, jak správně psí drápky stříhat.

Ne všechny drápky se obrušují a rostou stejnoměrně. Berte to při stříhání v potaz a nezkracujte všechny drápky o stejnou délku. Kde je až možné stříhat vám napoví dutinky ze zadní strany drápků, které se při jejich prodlužování vytvoří.

Kromě stříhání drápku k péči o psa nepochybně patří i starost o jeho srst.


Jaká je správná délka drápků?

Délka drápků: 2 a více mm nad rovinou podlahy. Když je to více, doporučujeme zkrátit.

Délka od konce krvení neboli škáry (lůžka drápku): minimálně 3 mm drápu, aby byla jistota, že nestřihneme do živé tkáně.


Který nástroj je pro krácení drápků nejlepší?

Čím ostřejší a pohodlnější na manipulaci, tím lepší. Drápek se nebude kroutit, drtit, mačkat, prokluzovat a stříhání bude pro vás oba příjemnější. Na trhu existuje spousta nástrojů určených ke stříhání drápků. Obecně jsou však nejlepší tzv. gilotinové kleště, které dráp čistě a krásně uříznou, aniž by drtily rohovinu. Použít však můžete klasické kleště na stříhání drápků u psů. U malých štěňat lze použít i kleštičky na nehty určené pro lidi.


Jak psa u stříhání drápků uklidnit?

Stříhání drápků je stresující záležitost. Je to zásah do těla, který sám o sobě není bolestivý, ale psům je nepříjemný. Nejen, že jsou nuceni poslušně a bez hnutí vydržet na místě, ale také musí ustát ten nezvyklý pocit. Drápky pevně držte, aby se při cvaknutí nijak nepohnuly. Pootočení nebo jiný nevhodný pohyb drápku pes špatně snáší. Není se čemu divit, vám samotným by to bylo nemilé.


Udělejte ze stříhání drápků hru. Buďte pozitivní, veselí, psa povzbuzujte. Za každý ustřihnutý drápek jej odměňte pamlskem, pohlaďte a řekněte, jaký je šikula. Vytvořte ze stříhání zábavnou činnost. Pes to pak nebude vnímat jako něco špatného, ba naopak.

Důvodem, proč mají psi ze stříhání drápků strach, může být i špatná předchozí zkušenost. Ukažte jim, že kleště nejsou nic špatného a nebezpečného a ještě o to více je odměňujte za každý ustřihnutý drápek.


Komu stříhání drápků svěřit, jestliže si sami netroufáte?

Jestliže se bojíte drápky ostříhat sami doma, doveďte svého psa k nám nebo do některé z veterinárních ambulancí, kde tuto službu někdy nabízejí vedle koupání a stříhání srsti.


Zdroje:

6 Ansichten0 Kommentare

Ähnliche Beiträge

Alle ansehen
bottom of page