top of page

Zwinger

Zamyšlení

Když si někdo pořídí psa, měl by mít schopnosti na to, aby ze ztřeštěného štěněte vychoval zvladatelného, spolehlivého psa, ale stejně tak důležité je, aby respektoval jeho přirozenost a účel pro který ho sám člověk vyšlechtil. Poslušnost psa by tedy měla jít ruku v ruce s respektem k němu.

Není umění psa násilně vycvičit dle svých představ. Není umění v labradorovi zabít to co z něj labradora dělá, aby se s nadšením již nevrhal do každé louže, není umění zakázat honiči volně běhat a sledovat kořist, můžeme ho navždy uvázat na řetěz a ochránit ho před sebou samým, ale uděláme li to, zabijeme v něm ihned to, co je jeho součástí a k němu neoddělitelně patří. Umění je to zvládnout tak, aby byl spokojený majitel a šťastný pes.


Proč si mnozí lidé pořizují něco, co vlastně nechtějí a trápí se, jak by to změnili?

V první řadě je důležité si pořizovat psa dle jeho povahy a potřeb a ne dle vzhledu. Pes se musí hodit k našemu životnímu stylu. Když už psa máme, tak aby naše soužití bylo oboustranně vyhovující, musí pes poslouchat a být spolehlivý a my jemu naslouchat a umožnit mu, aby i on měl chvíle, kdy může být ve svém živlu, kdy je sám sebou.

Nechme například lovce běhat volně po louce a dovolit mu alespoň lovit myši, s tím, že víme, že bude-li z nějakého důvodu třeba, můžeme na psa zavolat a on nás poslechne a přiběhne k nám.

Vždyť i my sami toužíme po tom, abychom byli milováni jací jsme a jen ten, kdo toto dokáže, bude pro náš život nepostradatelný. Když psa nikdy nepustíte z řemenu, není to problém špatného psa, ale náš ...


Magda

1 Ansicht0 Kommentare

Ähnliche Beiträge

Alle ansehen
bottom of page