top of page

Kennel

Tresty

Co se týče trestů, tak hodně lidí se uchyluje do extrémů. Zrovna tak ,jak není na místě psa vychovávat především mlácením či jiným násilím, není zrovna tak na místě nikdy se psa nedotknout, ať se děje co se děje.

Ano, jak si myslím a nedávno mi i řekla jedna majitelka, fyzické tresty jsou selháním naší výchovy. Myslím, že se to týká především dětí, jakmile rodič začne dítě trestat, nahrazuje tím něco, co nebyl schopen zvládnout lépe. Proto jakmile rodič chce trestat dítě fyzicky, měl by si alespoň říct: "Tady jsem selhal ..."

U psa je "výchova" na jiné úrovni než u lidí, i když princip je stejný. Psi mají jiné chápání než člověk, pro ně je důležitý řád a transparentnost, nevyznají se v domlouvání, přemýšlení, vadí jim to a zatěžuje je to. Jsou nejšťastnější, když jejich vůdce je opravdu vůdce a vše dokáže rozhodnout za ně. Pak ho rádi poslouchají. Psi, kteří se rozhodují v určitých situacích sami za majitele nebo to už zvažují, jelikož ON není dost pevný, jsou v podstatě stresováni. Jejich pozice je nejasná a tím nejistá - mají vůdce, který svou roli nezvládá jak by měl.

Když máte více psů, můžete pozorovat styl jejich výchovy. V zaběhnuté smečce konflikty prakticky neexistují, protože si hned na začátku dost jasně a pevně stanoví hranice a to tím způsobem, který je pro naše vnímání příliš krutý ... ale je to tak JEN pro naše vnímání, ne pro jejich.

Vleze-li mladý pes staršímu do žrádla, nebo skočí-li na něj, když odpočívá, dostane se mu jasného a okamžitého trestu v podobě nepříjemného zatřepání a nezřídka skončí i s dírou v kožichu. Pes brečí a líže si rány, má šok, ale rychle se vzpamatuje a funguje zas o něco lépe. To je psí výchova. Drsné tresty, které ale fungují a psovi jasně ukazují směr. Díky tomu se většinou už nikdy nemusí opakovat a smečka žije v míru a ve zcela jasném pochopení hranic.

To je model, který je v psovi zakódovaný, a ve kterém se vyzná a dokáže zpracovat.

Takže místo domlouvání a opakování je trest pro psa přijatelnější, ale musí být jasný. Nemůžete pochopitelně psa zbít, že k vám přišel pozdě, že utekl, že doma něco rozkousal - pes se vás pak začne bát. Pes ve vás musí vidět někoho, kdo je vyrovnaný a rozhodný, schopen ho ochránit, kdo k němu mluví řečí, které on rozumí, ale zároveň někoho, kdo má jasné hranice.


Magda

1 view0 comments

Related Posts

See All
bottom of page